Wielogodzinny taniec wymaga uzupełnienia zapasów energii, więc dla miłośników lekkich dań niewiele znajdzie się tu pozycji kulinarnych. Kuchnia tego regionu jest sycąca, aromatyczna i dostarcza sporej ilości energii.
Co jest popularne w Bahia
Wśród składników kulinarnych dominują tu owoce morza – głównie krewetki i małże i produkty pochodzenia palmowego, jak: mleko kokosowe, olej palmowy. Często pojawiają się też orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca. Królują tu przyprawy – głównie pieprz, zielona kolendra, imbir. Popularne są również raki, ryby, czy ośmiornice.
Kilka słów o potrawach z rakiem w roli głównej
Świeże mięso raka, podobnie jak suszone jest często wykorzystywane w kuchni tego regionu. Można je podawać na równe sposoby.
Puree z raków
Jedną z brazylijskich potraw jest puree z suszonego i świeżego mięsa z raków uzupełnione rybami. Całość łączy się z orzechami nerkowca, orzeszkami ziemnymi, cebulą, kolendrą, imbirem, olejem palmowym, fasola i mlekiem kokosowym.
Potrawa nosi nazwę vatapa i jest podawana z papką wykonaną z mąki ryżowej, mleka kokosowego i pieprzu.
Polecamy: Pieprz
Akarajé
To nazwa innej brazylijskiej potrawy wykorzystującej mięso raków. Danie to jest dostępne niemalże na każdej ulicy stanu Bahia. Przyrządza się je smażąc na głębokim tłuszczu mus z fasoli i raków.
Caruru
To kolejna potrawa z mięsem raków – by ją przysądzić należy przygotować ostry sos z czerwonej papryki z dodatkiem okry.
Jak zatem widać kuchnia regionu Bahia ma wiele cech kuchni afrykańskiej i niewolniczej.
Wiele potraw przygotowuje się z łatwo dostępnych składników.
Czytaj także: Z czym kojarzy się Brazylia?