Ikony amerykańskiej kuchni

Hamburger wpisuje się w listę ikon amerykańskiej kuchni.
Hamburger i cheeseburger, BBQ, smażony kurczak, Mc’d’cheese i aple pie – to podobno pięć najpopularniejszych ikon amerykańskiej kuchni. Żelazny zestaw fastfoodów. A jednak Amerykanie jedzą w sposób znacznie, znacznie bardziej różnorodny i ciekawy.
/ 22.11.2010 15:04
Hamburger wpisuje się w listę ikon amerykańskiej kuchni.

Polecamy: Jak smażyć hamburgery?

Kuchnia Amerykańska to tak naprawdę ogromna kuchnia świata. Ścierają się w niej wpływy różnorodnych kultur i regionów, co wynika nie tylko z faktu, że Stany Zjednoczone to kraj emigrantów, ale także z różnorodności geograficznej tego państwa. Załóżmy jednak, że chwilowo odkładamy na bok bogactwo kuchni amerykańskiej i odtwarzamy 5 ikon kulinarnych kraju Elvisa Presleya i Marylin Monroe.

Co zatem znajdziemy na stole?

Hamburger, czyli kanapka na ciepło z soczystym mięsem mielonym i warzywami.

Cheeseburger – podobny do hamburgera, tyle że z plastrem żółtego sera. W innej wersji również w mielonej wołowinie znajdziemy kostki żółtego sera, fantastycznie rozpływające się pod wpływem wysokiej temperatury.

Fried chicken – czyli smażony kurczak. Pokrojonego na kawałki kurczaka (skrzydełka, nóżki), wcześniej marynowane w maślance lub mleku, obtacza się w mące (lub w mące z przyprawami tj. solą, pieprzem, ziołami), a następnie smaży na patelni lub w głębokim tłuszczu.

Mac N cheese czyli macaroni and cheese – makaron z serem. Ale jaki!

Tę potrawę robi się w następujący sposób:

2 szklanki makaronu typu kolanko
4 łyżki masła, pokrojonego na kawałki
3 szklanki tartego, ostrego sera typu cheddar
3 jajka
1 / 2 szklanki kwaśnej śmietany
1 szklanka gęstej śmietanki lub 4 topione serki
1 / 2 łyżeczki soli
1 szklanka mleka
1 / 2 łyżeczki musztardy
1 / 2 łyżeczki pieprzu

Makaron gotujemy w dużej ilości wody, do miękkości (około 7 minut). Odcedzamy. W rondelku mieszamy masło i ser, stawiamy na średni ogień i mieszamy dalej, aż całość się roztopi. Zmniejszamy ogień, dodajemy jajka, śmietany, sól, mleko, musztardę i pieprz, i całość dokładnie mieszamy. Do masy wrzucamy makaron, mieszamy całość, a potem przekładamy do ceramicznego naczynia, posypujemy startym serem, przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w 200 st. Celsjusza przez 15 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez chwilę, aż wierzch zrobi się brązowy.

Aple pie – czyli ciasto jabłkowe. Piecze się je w charakterystycznym, okrągłym, ceramicznym naczyniu. Apple pie trochę przypomina w smaku szarlotkę, trochę francuską tartę jabłkową.

Polecamy: Domowy sos tysiąca wysp