Mole może być słodki, gorzki, pikantny lub łagodny. Serwowany jest np. z okazji urodzin, wesel czy innych świąt. Podaje się go najczęściej do indyka.
Zobacz również: Jak obrać paprykę?
Aby przygotować mole, potrzebne będą:
12 guajillo chili, pozbawionych skóry. Można je też zastąpić kilkoma łagodnymi chili lub 1 ostrzejszą, czerwoną papryczką chili (pozbawioną pestek) i 2 słodkimi paprykami, obranymi ze skóry.
3 pomidory, obrane ze skóry
1/4 szklanki smalcu
1 cebula, obrane i pokrojona w kostkę
8 ząbków czosnku
2 i pół łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżka oregano
1/4 szklanki orzeszków ziemnych lub niesolonego masła orzechowego
1/4 szklanki masła
Łyżka mąki
1 czubata łyżeczka kakao w proszku
1/4 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki mielonego anyżu
1/4 szklanki rodzynek, namoczonych wcześniej w wodzie
3 ziarenka pieprzu
4 szklanki bulionu z kurczaka
Część składników na sos tradycyjnie tłukło się w dużym moździerzu, a potem łączyło z bulionem. Dziś można do tego celu użyć częściowo blendera.
Rozgrzewamy smalec w dużym rondlu. Dodajemy cebulę, czosnek, a gdy cebula się zeszkli, studzimy. Do blendera wrzucamy masło orzechowe lub orzechy, a następnie oregano, cynamon, anyż, pieprz, tymianek oraz pomidory. Miksujemy. Dodajemy cebulę i czosnek i znów miksujemy. Wreszcie dodajemy pokrojone papryki, kakao i miksujemy całość na gładką masę.
Do rondla wlewamy bulion z kurczaka. Na patelni robimy z mąki i masła zasmażkę i rozprowadzamy ją 1/4 szklanki bulionu. Przelewamy do reszty bulionu i mieszamy. Teraz dodajemy masę z blendera, ziarenka pieprzu, rodzynki i gotujemy całość przez 1 godzinę. Sos powinien być gęsty.
Podajemy do indyka lub kurczaka.