Argentyński gulasz z soczewicy

Argentyński gulasz z soczewicy.
Gulasz ten różni się w smaku od tego przygotowywanego w polskich domach. Smakuje jednak równie dobrze, zwłaszcza na drugi dzień z kromką świeżego chleba.
/ 08.08.2011 12:27
Argentyński gulasz z soczewicy.

Składniki:

  •   250g chudej wieprzowiny
  •   2 średnie cebule
  •   3 szklanki wody
  •   1 szklanka czerwonej soczewicy
  •   puszka pomidorów krojonych bez skórki
  •   1 marchewka
  •   1 średnie jabłko
  •   puszka groszku konserwowego
  •   2 ząbki czosnku
  •   Ulubione przyprawy do mięsa
  •   1 łyżeczka papryki ostrej
  •   1 łyżeczka papryki słodkiej
  •   1 łyżka ketchupu ( oryginalnie sos BBQ)
  •   sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od umycia i pokrojenia w kostkę mięsa. Następnie doprawione ulubionymi przyprawami mięso razem z pokrojoną w piórka cebulą i posiekanym czosnkiem smażymy około 10 minut. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy soczewicę oraz usmażone mięso, cebulę i czosnek. Gotujemy około 20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy pomidory, odsączony groszek, marchewkę posiekaną w plastry oraz jabłko bez skórki i pestek pokrojone w kostkę. Gotujemy następne 20 minut. Gotujący się gulasz doprawiamy papryką, pieprzem, solą oraz ketchupem. Gotujemy jeszcze około 10 minut i podajemy.

Autor: Ryba022.

Zobacz również inne przepisy w dziale Kuchnia amerykańska